La stå...

Temperaturlogger og merking
Temperaturlogger og merking , Foto: Ronja Wedegärtner

Forskerne inntar Dovrefjell nå. Noen av dem setter ut installasjoner som bør få stå i fred. Så ser du noe "rart", ikke begynn å fikle! Med mindre det åpenbart er søppel - da tar du det med deg.

Bilde viser en temperaturlogger - slike blir satt ut på linjer for senere innsamling og avlesning. I dette tilfellet av en tysk doktorgradstudent som forsker på hvordan planter brer seg oppover i fjellet når klimaet blir mildere.
Bildet over viser en slik logger og hvordan den merkes. Så ikke napp opp blomsterpinner du måtte komme over!

Et annet eksempel på forskningsinstallasjoner er bur for å stenge insekter ute for å undersøke betydningen av insektpollinering. NINA har slike ute i ved Kolla og i Grødalen for tiden.

NINA vil undersøke betydningen av pollinatorer for blåbærproduksjon i skog-tundra-økotonen gjennom å sette opp bur som ekskluderer eller reduserer mengden av pollinatorer. Foto:

Her kan du lese mer om  forskningsprogrammet dette er en del av...

NINA har også viltkameraer oppsatt på åte- og foringsplasser, foringsautomater og kunstige hi for fjellrev mm. 

Større installasjoner må ha tillatelse fra oss. I nasjonalparken er kravene ganske strenge, i landskapsvernområdene aksepteres normalt utstyr opp til viltkamera av størrelse uten tillatelse, men vi ønsker å vite om det. Vi ber normalt om at utstyr merkes med kontaktinformasjon til tiltakshaver, og eventuelt med referanse til vår tillatelse. (Akkurat for temperaturlogger / blomsterpinner har vi ikke bedt om dette, det er praktisk vanskelig.)

(Publisert:26.06.2018 Sist endret:15.08.2018)