Sæterfjellet Oppdal - ta villreinhensyn nå!

Bildet er tatt av "Bella Simle" selv, med automatkamera påhengt av NINA.
Bildet er tatt av "Bella Simle" selv, med automatkamera påhengt av NINA.

Med utgangspunkt i veien opp Sæterfjellet kan man nå skiføret langt utover våren, og i år er forholdene bedre enn vanlig. Samtidig har villreinen de seinere årene valgt dette området som kalvingsområde, og vi har fått inn meldinger bl.a. fra 16.5. om skiløpere som har skremt reinsflokker, og som har latt hunden springe løs. 

Vi ber de som bruker området om å vise hensyn til reinen nå!

Hele området mellom Åmotsdalen, Stroplsjødalen og Drivdalen brukes av reinen akkurat nå. Både observasjoner og satelittdata fra de merka simlene viser dette. Dette mønsteret har gått igjen de siste åra, tidligere var kalvingsflokkene rundt Grøvudalen og Skirådalen på denne tida. Også rundt Skirådalen kalver reinen fortsatt.

I skrivende stund er vi midt i kalvinga og det er både små kalver og kalvtunge simler i området. Disse bør få være mest mulig uforstyrret. Er du på tur i området, tenk på følgende:

  • Bruk øynene, og gjerne kikkert. Stopp opp og se etter rein og spor der du har tenkt å gå, og legg om planlagt rute om du ser rein. 
  • Om du ser rein, legg ruta i le av flokken - lukt er viktig for reinen. Hold god avstand, helst en km, og helst ute av syne for flokken. Og vær lavmælt, reinen hører godt.
  • Oppsøk ikke reinsflokkene i håp om et blinkskudd. Du klarer uansett ikke å gjøre det bedre enn "Bella Simle", som tok bildet som illustrerer dette oppslaget med kamera påhengt i GPS-halsbåndet. 
  • Båndtvang fra 1.4. betyr hunden i bånd! Om du blir påtruffet av fjelloppsynet med løs hund nå, vanker anmeldelse og sannsynligvis en solid og velfortjent bot.
  • Dette er ikke det lureste området å dra ut i med hundespann i denne perioden. Det er ikke forbudt, men det er heller ikke forbudt å ta hensyn.
  • Og tenk på følgende: -jeg nå absolutt på skitur fra veien i Sæterfjellet akkurat nå...?

Takk for at du viser hensyn!

CSB (Publisert:20.05.2016 Sist endret:15.08.2018)