Meny
Lukk
Formålet med Børgefjell nasjonalpark er å bevare et stort naturområde tilnærmet fritt for tekniske inngrep, med store villmarkspregede områder for å sikre biologisk mangfold og et naturlig forekommende plante- og dyrelivet med bl.a. truede og sårbare arter, samt å ta vare på geologiske forekomster og kulturminner. Ivaretakelse av naturgrunnlaget innenfor nasjonalparken er viktig for samisk kultur og næringsutnyttelse. Området skal kunne brukes til reindrift.

Børgefjell/Byrkije nasjonalpark er Norges nest eldste nasjonalpark, opprettet i 1963. I 1932 bestemte Den Norske Turistforening at de ikke skulle bygge hytter eller merke stier i Børgefjell og at området skulle bevares som villmark. Derfor finner vi få hytter og merka stier i området.

Børgefjell er ikke noe utpreget turistområde. Parken dekker et stort høyfjellsområde omtrent midt i Norge, avgrenset av riksgrensa mot Sverige i øst. Nasjonalparken byr på mektige sanseinntrykk med store vassdrag, fosser og elver.

Landskapet er preget av flere hundre års sørsamisk tamreindrift, og det drives aktiv reindrift også i dag. Området er et levende kulturlandskap med mange kulturminner.

Nasjonalparken kan deles inn i fire områder. Den vestlige fjellkjeden med spisse topper, trange daler og viltre elver, og den østlige fjellkjeden med rundere topper og langstrakte sjøer i vide dalbunner. Videre høysletta fra Susendal til Virmadalen som skiller de to fjellkjedene fra hverandre, og til slutt høyfjellsområdet sør for Orvassdalen. Nasjonalparken er nærmest uten tekniske inngrep.