Ofte stilte spørsmål
Her finner du svar på ofte stilte spørsmål til nasjonalparkstyret. Svarene er av generell art og ikke førende for behandling av evt. søknader, disse vurderes i hvert enkelt tilfelle.
Kan jeg fly med drone i nasjonalparken?
I Lofotodden nasjonalpark er det forbudt å fly med drone. Nasjonalparkstyret kan i særskilte tilfeller gi dispensasjon fra forbudet, dersom det ikke er til skade for verneverdiene eller dersom det ikke gir presedensvirkninger.
Les mer om retningslinjer og søknadsskjema for bruk av drone her: Kan jeg fly drone?
Er motorisert ferdsel i nasjonalparken tillatt?
Motorferdsel til lands, til vanns og i luften under 300 meter fra bakken er forbudt. Dette gjelder alle typer kjøretøy med motor, inkludert EL-sykkel og EL-båt.
Til vanns gjelder forbudet bare i innsjøer, det vil si at motorferdsel i sjø er tillatt.
Ved behov for motorisert transport i verneområdene må det søkes dispensasjon fra vernebestemmelsene. Dette gjelder bruk av snøscooter, barmarkskjøretøy, luftfartøy med mer.
Motorferdsel i forbindelse med militær operativ virksomhet, politi-, rednings-, brannvern-, skjøtsels-, oppsyns- og forvaltningsoppgaver er unntatt forbudet.
Er organisert ferdsel og annen guidet aktivitet tillatt i nasjonalpark?
I Lofotodden nasjonalpark er organisert ferdsel regulert. Det vil si at dersom denne typen aktivitet er av et visst omfang, vil den være søknadspliktig.
Bakgrunnen for dette er at organisert ferdsel kan føre til stor slitasje på vegetasjon og kan være til forstyrrelse for dyreliv, spesielt rovfugl og andre fuglearter som er sårbare for forstyrrelser i hekketiden.
Se mer om retningslinjer søknadsskjema for organisert ferdsel her: Organisert ferdsel og guidede turer
Har jeg lov til å sykle i nasjonalparken?
I Lofotodden er sykling bare tillatt på tilrettelagte stier.
Det er et særskilt forbud mot sykling på to stier: Fra Bunesfjorden til Bunes, og fra Torsfjorden til Kvalvika. Les mer om regler for sykling her: Hvor kan jeg sykle?
El-sykkel er regnet som motorisert ferdsel og er derfor ikke tillatt i nasjonalparken. Forbudet gjelder også selv om motoren på EL-sykkelen ikke er i bruk.
Kan jeg fyre bål i nasjonalparken?
Ja, men praktiser sporløs ferdsel når du skal fyre bål. Ikke fyr bål direkte på vegetasjonen eller på svaberg, men bruk faste bålplasser eller sandstranden. Slik skader du ikke vegetasjon eller etterlater deg stygge spor i landskapet. Husk å slukke bålet helt før du forlater det.
La helst drivtømmer få ligge i fred. De kan være hjem til sopper, laver og insekter.
Husk at det er bålforbud i Norge fra 15. april til 15. september. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.
Er det båndtvang for hund i nasjonalparken?
Ja, det er samme regler for båndtvang inne i nasjonalparken som utenfor, med generell båndtvang fra og med 1. april til og med 20. august. Båndtvangen reguleres av hundeloven.
I Flakstad kommune er er det vedtatt kommunale båndvangbestemmelser for områder med bufe på beite. I disse områdene er båndtvangperioden fra og med 1. april til og med 15. november.
Er jakt, fangs og fiske tillat i nasjonalparken?
Jakt, fangst og fiske kan utøves som normalt, og verneforskriften legger ikke begrensninger på dette.
Husk at du må ha grunneiers tillatelse for å jakte eller fiske i innsjø.
Det er ikke tillatt å fiske på Ågvatnet pga. egne bestemmelser for fiske i vassdrag med anadrome laksefisk.
Kan jeg høste bær og sopp, og plukke blomster i nasjonalparken?
Høsting av bær og sopp til eget bruk er tillatt, det samme gjelder plukking av vanlige blomster og planter. Sjeldne, trua eller sårbare plantearter må få stå i fred.
Kan jeg telte i nasjonalparken?
Ja, det kan du. Det er ingen særskilte restriksjoner på på telting i nasjonalparken. Men husk: du må være minst 150 meter fra nærmeste bebodde hus eller hytte, og du kan telte inntil 2 døgn på samme sted før du må finne en ny teltplass.
For Lofoten er det for øvrig vedtatt en friluftsforskrift med ferdselsrestriksjon og telteforbud på enkelte områder. Denne dekker ikke områder i Lofotodden nasjonalpark, men kan dekke tilgrensende områder. For mer info kan du klikke på følgende link: Turistkart for Lofoten