- Offisielt navn:Raet nasjonalpark
- Verneform:Nasjonalpark
- Vernet fra:2016
- Areal:609 km²
-
Kommuner:Tvedestrand,Grimstad,Arendal
- Verneforskrift
- Faktaark
I motsetning til de andre norske nasjonalparkene har ikke Raet nasjonalpark et geografisk navn, men navn etter et geologisk fenomen. Raet – endemorenen fra siste istid – ligger i havet utenfor og går i land på Sørlandskysten i Aust-Agder. Nasjonalparken dekker havområdene, skjærgården og strendene i Tvedestrand og Arendal kommune, samt deler av Grimstad kommune. Til sammen ca. 607 kvadratkilometer.
En marin nasjonalpark
Raet nasjonalpark er en av Norges marine nasjonalparker, og med sitt store areal er den også Norges største. Det som er ekstra spesielt er at hele 98% av nasjonalparken er marin natur – fra fjæresteinene og ned mot 500 meters dyp ved Norskerenna i Skagerrak.
Raet nasjonalpark er også spesiell fordi det er så tydelig hvordan isen har formet kystlandskapet og at raet så tydelig viser seg både over og under vann. Det mange ikke tenker på, er det mangfold av marint liv som finnes i dette undervannslandskapet.
Geologi
Spor etter istiden med gaciale formasjoner og isskuringsstriper. Jettegryter finnes flere steder, blant annet på Kvaknes, Tromlingene og Speken. De vakreste formasjonene er trolig ytterst på Hasseltangen, der berget "bukter seg" ned mot havet. Den geologiske arven er på de eldste lokalitetene 1,5 mrd år gammel.
Løsmassene er en heterogen blanding av leire, sand og rullestein, som over tid har blitt vasket ut- rullesteienen ligger igjen som et belte ytterst mot havet, og de finere massene er avsatt på lesiden. Strandvoller (trapper av rullestein) finnes blant annet på Spornes, Jerken og Tromlingene. I hele kystsonen er rullestein benyttet til å lage gravrøyser - noen daterer helt tilbake til steinalderen. På innsiden finnes sanddyner - som på Merdø og Hoveodden.
Berggrunnen og rullestein er vernet mot ødeleggelse, og er truet av bålbrenning og steinhenting.
Les mer på Fagrapporter
Natur
Raet nasjonalpark har store naturverdier på land og i sjø. Bjelland er en hotspot for insekter med over 1500 arter av sommerfugl registrert- den høyeste tettheten i Norge. Ruagerkilen og andre strandenger har samfunn av rødlistede arter som dverglin, tusengylden og jordbærkløver. På Tromlingene finnes smånesle. Bøkeskogen er karakteristisk for Søm, mens Hoveodden er kjent for sin krokete "trollskog" av forvridd furu. Kystlynghei og artsrike svaberg dominerer den ytre skjærgården.
Under havflaten finnes bløtbunnskiler med store forekomster av ålegress - feks Alvekilen, og rullesteinsbeltet utgjør Torskebåen - kjent for levende tareskoger og flotte habitater for hummer og torsk. Steinkobbe observeres regelmessig i parken, og iblant større sjøpattedyr. Men viktigst er nok mylderet av mindre fisk som leppefisk, øyepål, tangkutlig, stingsild m.fl. Disse danner grunnlaget for større fisk som lyr, sei og torsk. Sjøørret- og ålebestanden er på vei opp, mens kysttorsken er i tilbakegang.
Les mer på Fagrapporter
Aktiviteter
Lirum larum etc
Kulturminner
Raet nasjonalpark har over 200 kulturminner i verneområdet. Disse forvaltes i tett samarbeid med Agder Fylkeskommune. Les mer på Fagrapporter eller sjekk Riksantikvarens offentlige kartsøk på Kulturminnesøk.
Arendal krigshistoriske forening har god kunnskap om minner fra andre verdenskrig, og ellers har lokale historielag mye info om nyere historie.