- Offisielt navn:Søm landskapsvernområde
- Verneform:Landskapsvernomraade
- Vernet fra:2006
- Areal:0 km²
-
Kommune:Grimstad
- Verneforskrift
- Faktaark
Søm landskapsvernområde ligger på Søm i Grimstad kommune. Verneområdet er ca 0,3 km2 og omfatter kulturlandskapet på Søm og deler av sjøområdet utenfor Søm båthavn. Raet nasjonalpark rammer inn Søm landskapsvernområde på tre sider.
Et aktivt kulturlandskap
Det er aktivt landbruk i området med beitedyr og grasproduksjon. Her bor det folk hele året og vernebestemmelsene er tilpasset dette. Det går stuter og beiter for å vedlikeholde strandengene rundt Ruagerkilen. De veldrenerte jordene egner seg godt til grasproduksjon, og langs grøfter og bekker vokser det alm, ask og hasselbusker. Landbruksarealene er rammet inn av gamle steingjerder og flere store bøketrær.
Norges første gartnerskole lå på Lillenes og den nå private eiendommen har fortsatt elementer av parkanlegg og noen majestetiske parktrær. Gartnerskolen flyttet etter hvert til Dømmesmoen hvor Norsk Hagebruksmuseum ligger i dag. På Hagebruksmuseet kan man lære mer om ra-morenens betydning for landbruket i regionen i egen fløy viet til Raet velkomstsenter.
Geologi
Verneområdet ligger der hvor moreneryggen i Raet kommer på land på Hasseltangen og strekker seg videre mot Dømmesmoen. Ra-morenen er en del av en mer eller mindre sammenhengende morenerygg som dekker hele Fenno-skandia og deler av Kola-halvøya. Morenemassene består av rullestein, sand og leire, og typisk er det grove stein på utsiden mot havet og fine masser på lesiden. Den marine leiren som ligger dypere ned i morenemassene gir grunnlag for kravstore arter som bøk, ask og alm. Den fine sandjorden egner seg godt til jordbruk, og Grimstad er kjent for sine tidlige poteter og grønnsaker i en lang vekstsesong.
Natur
Det rike jordsmonnet gir grunnlag for mange krevende arter. Jorden er kalkrik, næringsrik og ned mot sjøen er den saltvannspåvirket. Blandt de viktigste naturtypene finner vi strandenger og naturlige sandstrender i Sømskilen, kantvegetasjon med edelauvskog langs kanter og grøfter, sumpskoger med svartor, og store parktrær. Bøkeskogen våkner til liv med en intens blomstring av hvitveis hver vår, men resten av sommeren sperrer de lystette kronene for 99% av alt dagslys. Veikanter og strandenger blomstrer hele sommeren, og hver høst/vår raster trekkfugler på jordene.
Kulturlandskap og kulturminner
Kulturlandskapet er preget av flotte steingjerder av rullestein og mye gammel sørlandsk trebebyggelse. Det er fredet bebyggelse og gamle fornminner som gravrøyser flere steder i området