Meny
Lukk

Skjøtselsplaner

Skjøtselsplanen er en plan som representerer tiltak som må utføres for å opprettholde eller oppnå ønsket natur- eller kulturtilstand, og som ivaretar naturverdier i området. Skjøtsel er nødvendig for å unngå at åpne landskap av verdi for biologisk mangfold skal gro igjen. Er det et område som trenger gjentatt skjøtsel for å ivaretas, bør en enkel skjøtselsplan utarbeides som en del av forvaltningsplanen.

I Trollheimen er det utarbeidet skjøtselsplaner for slåttemark og naturbeitemark i forholdsvis Surnadal, Sunndal, Rindal og Rennebu kommuner. Under finner du oversikt over alle skjøtselsplanene som er etablert i Trollheimen landskapsvernområde, samt litt info om de to ulike naturtypene.

Slåttemark

Når du går på tur i utmarken og møter på en såkalt blomstereng, er det en god sjanse for at det du ser er en såkalt slåttemark. Tradisjonelle slåttemarker er begrensede arealer i innmark og utmark som en gang i tiden ble slått regelmessig, forholdsvis seint i sesongen. Slåtten gjorde at arealet var en gunstig plass for mange plantearter i fine farger å slå seg til ro, da spesielt urter. Artssammensetningen i slåttemarkene varierer mye grunnet jordsmonn, høyde over havet, fuktighetsforhold mm.

De tradisjonelle slåttemarkene har i dag blitt svært sjeldne, og det er dermed spesielt viktig at de gjenværende slåttemarkene holdes. Her brukes det ikke gjødsel og tunge maskiner for å slå marken, men mer tradisjonelle slåttemetoder som for eksempel bruk av ljå.


Tistel. Foto Janne B. Klepp
Skjøtselsplan for Helgetunsetra, Rindal kommune
Skjøtselsplan av 2022
File icon PDF
Skjøtselsplan for Langlisetra / Alvstusetra, Surnadal kommune
Skjøtselsplan av 2021 - 2025
File icon PDF
Skjøtselsplan for Vollsetra og Langbakksetra, Sunndal kommune
Skjøtselsplan av 2017
File icon PDF

Naturbeitemark

Naturbeitemark og hagemark er begge artsrike naturtyper. Slike kulturbeiteområder har over tid vært ganske stabile leveområder for en rekke spesialiserte karplanter, insekter og sopp. Bruksendringer i landbruket, spesielt de siste 50 årene, har imidlertid ført til at disse naturtypene er i sterk tilbakegang. I dag, er dessverre disse naturtypene rødlistet som sårbare (VU) (Lindegaard og Henriksen 2011).


Floddalen. Foto av Janne B. Klepp.
Skjøtselsplan for Ytre Halasetra (Pestusetra), Surnadal kommune
Skjøtselsplan av 2022
File icon PDF
Skjøtselsplan for Husbysetra, Surnadal kommune
Skjøtselsplan av 2022
File icon PDF
Skjøtselsplan for Naustådalssetra, Surnadal kommune
Skjøtselsplan av 2022
File icon PDF
Skjøtselsplan for Øyasetra, Surnadal kommune
Skjøtselsplan av 2022
File icon PDF
Skjøtselsplan for Svartdalssætra, Rennebu kommune
Skjøtselsplan av 2013
File icon PDF