Drit i den!
Vi snakker selvsagt om biffy-bag eller bæsjeposer for mennesker, og pilotprosjektet som ser på om det er mulig å bedre miljøet ved å tilrettelegge for at også denne typen avfall kan tas med tilbake til utgangspunktet for turen. Containere som er satt ut for mottak kan benyttes i perioden 7. juli – 4. august.
Funn av E. coli i vannet
Nyheten om dette prosjektet har kanskje vært fulgt av litt hoderisting hos enkelte, men bakteppet er faktisk mer alvorlig. Det gjort funn av E. coli (Escherichia coli) bakterierier i bekken som gir drikkevann til tørste turister, turgåere og firebente turvenner. Og E. coli betyr at man kan bli syk med diare og magesmerter, hvis man får det i seg.
Nasjonalparkforvalter Ole-Jakob Kvalshaug forteller at bare i fjor sommer var det rundt 50 000 besøkende i området Kvalvika og Ryten. Selv om det er toalett på innfallsportene i Torsfjorden og på Innersand, kan både turgåere på dagstur og på overnattingsbesøk blir nøden underveis. I fjor sommer ble området kartlagt og det ble funnet mye toalettavfall, der noe var nært vannkilder og som tilsier at dette er et problem.
Leder for prosjektet Clean Up Lofoten (Lofoten Avfallsselskap), Monica Kleffelgård Hartviksen, sier det er viktig å være med som samarbeidspartner i dette prosjektet, fordi dette også innebærer avfall på avveie av en type forsøpling vi definitivt vil unngå. Hartviksen legger til at i tillegg til at turopplevelsen kan forringes for de fleste av oss når man kommer over noens «visittkort», er det en utfordring med våtservietter som ikke er nedbrytbare på samme måte som toalettpapir, og bør derfor heller ikke bli liggende igjen i naturen!
Målet er også å unngå endring av naturmiljøet
Hvis pilotprosjektet med Biffy-bags lykkes, er det også gode nyheter for naturen. Tilførsel av næringsstoffer i mengder kan nemlig også endre naturmiljøet på sikt. Kvalvika er en del av Lofotodden Nasjonalpark som ble etablert i 2018. Et naturområde som er vernet for sitt særegne naturmangfold og landskap. Og som vi har et ekstra ansvar for å ta vare på.
I prøveperioden vil posene bli delt ut gratis ved Torsfjorden og på Innersand, ved innfallsportene og stistartene til Kvalvika. Posene kan også kjøpes ved besøkssenteret/turistinformasjonen på Ramberg og Reine. I perioden vil det også bli satt ut egne og godt merkede containere som benyttede biffy-bags skal legges i.
Kvalshaug legger til at noen nok er redd for lukt, men at det i posen er et pulver som skal unngå dette. Posene er ellers tette og robuste, – slik at det er helt OK å bære de med seg helt tilbake til der turen startet.
Både Kvalshaug og Hartviksen oppfordrer reiselivsaktører og utleiere av Airbnb å informere om og fremsnakke prosjektet til sine gjester, slik at man ikke etterlater andre spor enn fotavtrykk og litt slitasje på stien.
I samarbeid med NINA
Prosjektet gjennomføres i samarbeid med NINA – Norsk Institutt for Naturforskning - og innebærer testing i 3 faser; uten tilrettelegging, utdeling av poser og informasjon, og utdeling med personlig veiledning og intervju. Avfallscontaineren vil være tilgjengelig i periode 2 og 3.
Du kan lese mer om prosjektet her: Tester bæsjeposer for mennesker i Lofoten i sommer
For mer informasjon, kontakt:
Ole-Jakob Kvalshaug, tlf. 952 69 263
Monica Kleffelgård Hartviksen, tlf. 98 21 11 13
Rose Keller, tlf. 46 74 9352