Ofte stilte spørsmål
Her finner du svar på ofte stilte spørsmål til verneområdestyret. Svarene er av generell art og ikke førende ift. behandling av evt. søknader, disse vurderes i hvert enkelt tilfelle.
Jeg har hytte i verneområdet og ønsker å kjøre snøscooter til hytta. Er det tillatt?
I utgangspunktet er det ikke tillatt med motorisert ferdsel i de vernede områdene. Men verneområdestyret kan, etter søknad gi tillatelse til et begrenset antall turer for transport av varer og utstyr til hytte. Begrunnet søknad sendes på e-post til lyngsalpan@statsforvalteren.no Søker må også legge ved kart med inntegnet kjøretrasé.
Verneforskriftene åpner ikke for å gi dispensasjon for ren persontransport, f.eks. for tilsyn med hytte, snømåking ol.
Jeg har vedskog i landskapsvernområde. Har jeg lov å hogge den, og kan jeg bruke snøscooter for å frakte ved?
Du kan hogge ved til eget bruk uten å søke om dispensasjon. Du er også tillatt med nødvendig motorferdsel på vinterføre i forbindelse med landbruksdrift som frakting av ved eller hogstvirke. Det må imidlertid sendes søknad til kommunen dersom det ikke er frakt av ved fra egen eiendom til fast bopel.
Jeg ønsker å bruke drone til fotografering og filming, er det tillatt?
Droner sidestilles med modellfly, så der dette er omtalt i verneforskriftene gjelder det samme for droner. For områder forvaltet av Lyngsalpan verneområdestyre er det forbudt med droner i Sørlenangsbotn naturreservat. I Lyngsalpan er det forbudt med støy, og i den forbindelse er modellfly nevnt. Bruk av droner er derfor også i utgangspunktet forbudt i Lyngsalpan. I spesielle tilfeller som ved forskning og undervisning, større filmproduksjoner, ettersyn av beitedyr ol. kan det gis tillatelse så lenge dette ikke foregår i sårbare område eller i sårbare perioder. Søknad sendes verneområdestyret. Det gis ikke dispensasjon til private som ønsker å bruke drone.
Vi driver med guidede fjellturer og ønsker å arrangere turer i verneområdene, er det tillatt?
Organiserte turer som ikke skader verneformålet er ikke søknadspliktig i verneområdene. På Årøya landskapsvernområde med dyrelivsfredning og i Karnes naturreservat er det imidertid ferdselsforbud i deler av året.
Er det båndtvang i landskapsvernområdet eller i noen av de andre områdene som verneområdestyret forvalter?
Ja, det er samme regler for båndtvang inne i verneområdene som utenfor. Båndtvangen reguleres av hundeloven og reindriftsloven. Det er ingen særskilte regler for båndtvang i Lyngsalpan. I Karnes naturreservat og Årøya landskapsvernområde med dyrelivsfredning skal hunder holdes i bånd så fremst det ikke er under lovlig jakt eller bruk av gjeterhund i forbindelse med beite.
Har du hund, må du respektere båndtvangen mellom 1. april og 20. august. I noen kommuner er dette utvidet med lokale forskrifter. I Lyngsalpan har Lyngen kommune utvidet båndtvang til og med 15. oktober og Balsfjord kommune har utvidet båndtvang ut oktober.
Er det lov å sykle i verneområdene?
Sykling er en del av allemannsretten og reguleres ikke av verneforskriften for Lyngsalpan. Du kan sykle etter veier og stier i lavlandet og overalt i høyfjellet. EL-sykkel regnes imidlertid som motorferdsel og er ikke tillatt i verneområder.
Vi ønsker å arrangere turer med hest i verneområdene (riding og kløyving)
Organisert bruk av hest er i likhet med annen organisert ferdsel tillatt dersom det ikke skader verneformålet.
Jeg har hytte i området. Kan jeg bruke ATV på barmark til transport av varer og materialer?
Barmarkskjøring til private hytter er ikke tillatt. Verneforskriftene åpner heller ikke for å gi dispensasjon for dette.
Er det tillatt å lande med helikopter i verneområdene?
Nei, motorisert ferdsel er forbudt på land og vatn, og i lufta under 300 meter. Det betyr at det ikke er lov å fly lavere en 300 meter over bakken, da er det heller ikke tillatt å lande.
For særskilte formål kan verneområdestyret gi dispensasjon, dette gjelder kun for nyttetransport. Det er ikke åpning for å gi dispensasjon for bruk av helikopter for friluftsliv (vandring, jakt, fiske mm)
Motorferdsel i forbindelse med militær operativ virksomhet, politi-, rednings-, brannvern-, skjøtsels-, oppsyns- og forvaltningsoppgaver er unntatt forbudet.
Er det lov å jakte i de vernede områdene?
Ja, jakt kan utøves etter viltlovens bestemmelser, verneforskriften legger ikke begrensninger på dette. Jaktretten forvaltes av de ulike grunneierne/grunneierlagene.
Er det lov å fiske med garn eller oter i verneområdene?
Fiske som foregår i henhold til innlandsfiskeloven er tillatt. Det er grunneierne som forvalter fiskeressursene og bestemmer hvilke typer redskaper som er tillatt for fisking