Meny
Lukk

Besøksstrategi for Ytre Hvaler nasjonalpark på høring

Besøksstrategien beskriver hvordan nasjonalparkstyret ønsker å gjennomføre besøksforvaltning for Ytre Hvaler nasjonalpark, og sendes nå på høring til involverte parter.

Frist for uttalelser er satt til 10.10.2024.

Turmål på øya Herføl:  Katedralen - en diger jettegryte, med seilmerket på Linnekleppen i bakgrunnen.

Ytre Hvaler nasjonalparkstyre har utarbeidet et forslag til besøksstrategi for Ytre Hvaler nasjonalpark, forankret i nasjonalparkens forvaltningsplan og Miljødirektoratets veileder for besøksstrategier. Besøksstrategien er faglig godkjent fra Miljødirektoratet den 11.07.24. Det er derfor lite rom for større endringer. Besøksstrategien sendes på høring til involverte parter for å fange opp feil og mangler, og sikre at den er i samsvar med dagens situasjon.

Bakgrunn

Norges nasjonalparker skal ta vare på det ypperste av norsk natur. Samtidig er nasjonalparkene viktige for norsk naturbasert reiseliv. For å hindre at disse interessene kommer i konflikt med hverandre, skal alle nasjonalparker ha en besøksstrategi. I mars 2017 vedtok Ytre Hvaler nasjonalparkstyre å sette i gang arbeidet med en besøksstrategi for Ytre Hvaler nasjonalpark. Medvirkning i arbeidet med besøksstrategien ble gjennomført som et åpent oppstartsmøte og tre dialogmøter i 2019. Oppstartsmøtet involverte 35 deltagere fra prosjektgruppen og referansegruppen. Arbeidet skulle resultere i en besøksstrategi innen 2020, men ferdigstilling har tatt lenger tid enn planlagt. I mellomtiden har Hvaler kommune utarbeidet en egen strategi og modell for organisering av kommunens reiselivssatsing – «Hvaler hele året», som også har vært viktig for arbeidet med besøksstrategien for nasjonalparken.

Formål

Besøksstrategien viser til konkrete mål, strategier og tiltak som henger sammen med funnene i kunnskapsgrunnlaget, og beskriver en satsing som både ivaretar verneverdiene og legger godt til rette for en satsing som vil gjøre opplevelsen for de besøkende bedre og bidra til økt lokal verdiskaping.

Gjennom strategien ønsker vi å definere og synliggjøre hva nasjonalparkområdet er. Hva slags unike kvaliteter er det som kjennetegner dette området? Hva er det vi skal ta vare på, formidle, oppleve og videreutvikle i verdiskapingssammenheng? Hva slags utfordringer har vi? Ønsker vi å tilrettelegge for mer besøk og i så fall hvor, for hvem og på hvilken måte? Har vi nok kunnskap til å forvalte verdiene på en god måte?

Lokal forankring og deltagelse i arbeidet med strategien og oppfølgingen av denne ser vi på som en forutsetning for å lykkes. Besøksstrategien retter seg derfor mot alle brukere, besøkende og forvaltere av nasjonalparkområdet.

Besøksstrategien skal fungere som en plan over tiltak i tilknytning til besøksforvaltning. Det er videre et mål at tiltakene som gjennomføres skal balansere bruk og vern på en god måte, gi de besøkende bedre forståelse for vernet, og øke stoltheten og begeistring for nasjonalparken.

Frist for høring og videre saksbehandling

Frist for uttalelser er satt til 10.10.2024. Vi ber om at innspill sendes til vårt postmottak: sfovpost@statsforvalteren.no og at det refereres til saksnummer 2023/5267.

Etter høringen vil Ytre Hvaler nasjonalparkstyre gå gjennom uttalelsene og gjøre endringer i planen dersom høringen gir grunnlag for det. Deretter vil planen bli sendt til endelig godkjenning hos Miljødirektoratet. Endelig vedtatt plan vil bli lagt ut på naturbase.no samt bli sendt til høringspartene.

Besøksstrategi for Ytre Hvaler nasjonalpark - høringsdokument
File icon PDF
Mottakerliste
File icon PDF