Ferdselsforbud fra 15. april til 15. juli
Vi minner om at det er ferdselsforbud i hekkeområder for fugl (sone C) fra 15. april til 15. juli i nasjonalparken.

Ærbolten (hannfugl av ærfugl) er godt i gang med sin kurtise. Ikke noe gir så god vårstemning ved kysten som lyden av kurtiserende ærfuglhanner. Den som går seg en tur langs strendene nå, kan høre deres dype og uttrukne ”ah-ååå”.
Fakta om ærfugl
Ærfugl (Somateria mollissima), fugleart i andefamilien. Vår største dykkand, vekt ca. 1,6–2,8 kg. Ærfuglen legger 4-5 (1-8) egg som den ruger i 25-28 dager. I hekketiden er det avgjørende at den finner trygge hekkeplasser fri for landrovdyr, oftest øyer og holmer. Siden ungene finner mat i strandsonen, foretrekker ærfuglen grunne skjærgårdsområder i hekketiden.
Ærfugl var totalfredet i Norge i mange år, og bestanden har tatt seg bra opp, selv om den mange steder er betydelig lavere enn i 1920-årene. Maksimalt kan de dykke ned til 50–60 m og svømmer da med både vinger og ben. Næringen er overveiende blåskjell og andre bløtdyr foruten en del småkreps. Det er feil når det hevdes at den tar mye yngel av hummer.
Hvor finner vi ærfugl
Ærfuglen i nasjonalparken tilhører den baltiske delbestanden som i hovedsak overvintrer i Danmark. I jakttida trekker fugler fra en større del av bestandsområdet gjennom nasjonalparken. Med flere underarter hekker den rundt det meste av Arktis, i Europa mot sør til De britiske øyer og Frankrike. I Norge hekker den langs hele kysten, mest tallrikt fra Trøndelag og nordover.
Som hos andre andefugler felles svingfjærene (fuglene myter) samtidig omkring midtsommer, og særlig hannene holder seg da ofte ved de ytterste skjærene. Heia-Torbjørnskjær-området er viktig som beite- og myteområde for fugl fra hele Oslofjordområdet.