Meny
Lukk

Stor støtte til nullfiskeområder

På oppdrag for Oslofjordens Friluftsråd har Opinion gjennomført en spørreundersøkelse om hva folk mener om Oslofjorden. Viktige funn er at folk har stor tiltro til forskerne, liten tiltro til at politikerne gjør de rette prioriteringene for å redde fjorden og folk skjønner at strenge reguleringer må på plass.

Stor spørreundersøkelse om Oslofjorden

Oslofjorden har gjennom flere tiår blitt utsatt for overfiske, utslipp av nitrogen og annen forurensning. Både forskere og miljøorganisasjoner har lenge advart om at flere fiskearter, inkludert torsk, er på et historisk lavt nivå.

Nærings- og fiskeridepartementet, sammen med Klima- og miljødepartementet, har et forslag til nye fiskeritiltak ute på høring med frist 22. april, som blant annet inkluderer nullfiskeområder.

Til tross for en tilspisset debatt om nullfiskeområder i deler av fjorden, støtter 77 prosent av befolkningen et tiltak om å innføre nullfiskeområder i store deler av fjorden. Støtten er bredt forankret på tvers av både alder, kjønn og bosted – en tydelig beskjed om at folk ønsker handling. Støtten på tvers av ulike grupper viser i tillegg at dette ikke bare er en sak for spesielt interesserte, men noe som engasjerer folk flest.

Les mer om spørreundersøkelsen på Oslofjordens Friluftsråd sin side

Støtter du sterkere og mer vern av Oslofjorden?

Nærings- og fiskeridepartementet og Klima- og miljødepartementet har på høring forslag til strammere fiskerireguleringer i Oslofjorden.

Det er faglig begrunnet i høringsbrevet at tiltakene vil kunne bidra til å bygge opp fiskebestandene og et velfungerende økosystem i Oslofjorden.

Siden mange innbyggere og næringer er påvirket av den dårlige miljøtilstanden i fjorden, dårlig fiske og eventuelle endringer i fiskeregler, er det ønskelig med innspill. I etterkant av høringen vil det tas stilling til hvilke tiltak som skal innføres. Høringsfrist er 22.04.2025.

Lenke til høring om fiskeritiltak i Oslofjorden

Alle kan med fordel sende inn høringsinnspill. Enten man støtter forslagene, eller vil komme med innspill om forbedringer og justeringer.